Eurovaaleihin on herättävä, Itä-Suomi tarvitsee MEPpinsä!

Pohjois-Savon Keskustan piti vuosikokouksensa 10.5. Iisalmessa. Kokouksessa kannettiin huolta tulevista eurovaaleista sekä kiinnitettiin huomiota hallituksen leikkauksiin ammatillisesta koulutuksesta joka syö alueitten elinvoimaa. Kokouksessa valittiin puoluevaltuustoon ehdolle 7 pohjoissavolaista: Auli Piiparinen, Juha Partanen, Antti Valta, Vesa Linnanmäki, Minna Back-Hytönen, Aleksi Salo ja Marjatta Parviainen.

Keskustan Pohjois-Savon piirin vuosikokous herättelee savolaisia 9. kesäkuuta pidettäviin eurovaalien merkitykseen. Moni Itä-Suomea koskeva asia päätetään nykyään EU:ssa. Esimerkiksi maan ja metsän käyttöä tai luonnon ennallistamista koskevat asetuksilla on suora vaikutus elinvoimaamme.

Venäjän hyökkäyssota on tehnyt Itä-Suomesta pussin perällä olevan rajamaan, joka tarvitsee enemmän kuin koskaan osaavia ja aikaansaavia puolustajia. Tässä tilanteessa on EU meille mahdollisuus, kun turvallisuuden merkitys korostuu erityisesti Itä-Suomessa sekä EU:n päätöksenteossa. Näin ollen Itä-Suomen maakuntien edunvalvonnan tulee olla riittävällä tasolla.

Iso osa Suomen saamasta miljardiluokan rakennerahastojen tuesta jaetaan Itä- ja Pohjois-Suomen olosuhteiden vuoksi, mutta rahalle riittää kyllä muitakin ottajia. Hallitus ei ole puheiden lisäksi juurikaan Pohjois-Savon oloja parantamassa.

Kokenut europarlamentaarikkomme Elsi Katainen on ollut suuri vahvuus alueellemme. Elsi on listattu maa- ja metsätaloudessa sekä ruoka-asioissa kahdenkymmenen vaikutusvaltaisimman euroedustajan joukkoon. Nyt Pohjois-Savosta on tarjolla peräti kaksi hyvää ehdokasta parlamenttiin. Elsin lisäksi ehdolla on EU:n roolia yhteisen turvallisuuden, kestävän tulevaisuuden ja demokratian kannalta esiin nostava Venla Kajan. Kajan korostaa myös EU:n päätöksen läheisyysperiaatetta: päätöksiä pitää tehdä siellä, missä vaikutuksetkin näkyvät.

Edellisvaalien äänestysprosentista, 35,4 %, on syytä pistää Savo-Karjalan paremmaksi. Nyt on jokaisen aika herätä eurovaaleihin ja tehdä konkreettinen teko Itä-Suomen puolesta. Varmoja valintoja ovat taitava ja kokenut Elsi Katainen ja nuorta osaamista parlamenttiin tuova Venla Kajan. Ääni keskustalle on ääni Eurooppaa yhdistäville voimille.

Leikkaus ammatillisesta koulutuksesta on leikkaus maakunnista

Suomi elää ammattiosaajien tuottamasta työn lisäarvosta. Niin teollisuus, hoiva kuin palvelualat saavat osaajansa ammatillisesta koulutuksesta. Ammatillinen koulutus muodostaa Suomen talouden kivijalan.

Suurten maakuntien keskuskaupungeista löytyvät tärkeät korkeakoulumme, mutta toisen asteen koulutusta on löydyttävä koko Suomesta. Koulutuksen laaja saatavuus ja laatu takaavat maamme pärjäämisen ja tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet.

Hallituksen 100 miljoonan leikkaukset ovat Pohjois-Savon Keskustan mielestä myrkkyä juuri Ylä-Savon ja Keski-Savon kaltaisille teollisuuden selkärangan varaan rakentuville seutukunnille. Maakunnallamme ammatillinen koulutus on paitsi tae elinkeinoelämän jatkuvuudesta, myös suuri työllistäjä. Keskusta ei hyväksy näitä koulutusleikkauksia omassa talousvaihtoehdossaan. Hallituksen päätös aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta vie samanaikaisesti pohjaa suomalaisten uudelleenkouluttautumiselta.

Suomi tarvitsee sekä korkeakoulutettuja että ammattiosaajia. Hallituksen päättämät tuhat tohtoria eivät saa olla itse tarkoitus, vaan se, että Suomeen saadaan tarvittavat osaajat yrittäjiksi ja työntekijöiksi. Suomi elää osaajista.