”Hallitukseen, mars!”, huutaa persutrolli ja kauniina kuuluu kokoomuksen seireenien kutsu

Kokoomuksesta ja perussuomalaisista kovasti ehdotellaan, että keskustan pitäisi lähteä hallitukseen. Keskustalaisille lirkutellaan, meitä kehutaan tärkeäksi Suomen tulevaisuuden kannalta ja vähän painostetaankin sanomalla, että hallitusvastuussa olisi paikka ”korjata edellisen kauden mokat”. Erityisesti perussuomalaiset tuntuu pelkäävän, että keskusta todella menee oppositioon. Sen verran suuri on puheen määrä.

Keskusta on kuitenkin ottanut opiksi virheistään: edellinen hallitukseen lähtö on tuomittu niin keskustalaisten kuin muidenkin joukossa. Lähdimme viimeksi mukaan, koska kaikki hallitustunnusteluissa esittämämme kynnyskysymykset täyttyivät ja tulokseksi saatiin keskustalaisin hallitusohjelma pitkään aikaan. Sen jälkeen juuri mikään ei mennytkään, kuten piti. Vanha tuttu punamulta jäi keskustalaisten haavekuvaksi. Tuskin nytkään lähtökohta aidolle yhteistyölle olisi vakaa.

Hallitustunnustelujen kysymyksiin vastaamatta jättäminen ei ollut tarkoitettu ylimielisyydeksi, vaan se on selkeä niitti sille, että emme halua hallitukseen.

Edellisen kerran vokottelu vastausten perusteella voidaan näin välttää.

”Miksi keskusta sitten suostuu menemään oppositioon vihervasemmiston kaveriksi?”, kysytään. Ei ole olemassa yhteistä oppositio-ohjelmaa, joka yhdistäisi oppositiopuolueita. Oppositiossa ollaan yksin, omana itsenään. Siellä ei ole minkäänlaista vaadetta yksituumaisuudelle kuten hallituksessa on.

Keskusta on ollut edellisen 20 vuoden aikana 16 vuotta hallituksessa. Hallitustyö erityisesti pääministeripuolueena on vaatinut kompromisseja. Ei ole mikään ihme, että mielikuva keskustasta on hämärtynyt kansalaisilta ja meiltä keskustalaisilta itseltämmekin.

Keskusta ei mene oppositioon teroittelemaan veitsiä ja odottamaan tulevan hallituksen mahdollisia virheitä. Keskusta jatkaa kulkuaan oppositioon, eikä millään mairittelulla ja uhkailulla kävellä kansan tahdon yli. Kosijat kolkuttelevat tällä kertaa turhaan: aitan ovi pysyy säpissä. Vaalien voittajilla on kaikki mahdollisuudet enemmistöhallituksen muodostamiseen ilman keskustaa.

Mira Kokkonen
Pohjois-Savon Keskustan puheenjohtaja