Pohjois-Savon Keskusta vaatii lähipalveluja ja lähiruokaa!

Pohjois-Savon Keskustan yleinen kokous teki ehdotuksensa hyvinvointialueen luottamustehtäviin. Lisäksi kokous teki vahvan kannanoton Lähipalvelujen ja lähiruuan puolesta!

KANNANOTTO
Lähipalveluja ja lähiruokaa!

Pohjois-Savon Keskusta ja Keskustan aluevaltuustoryhmä esittävät, että Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja kuntien hankintaohjeet tehdään lähiruuan hankintaa tukeviksi. Hyvinvointialueen ja kuntien ruokapalvelut tarvitsevat strategisia päätöksiä. Tulevat aluevaltuutetut päättävät, mistä raaka-aineista julkisin varoin tarjottava ruoka valmistetaan. Lähiruuan suosiminen lisää alueen työllisyyttä ja toimeentuloa – ja sitä kautta hyvinvointia! Ruokahankintojen periaatteena ovat mm. lyhyt ketju, tuoreus sekä turvallisuus. Hankintalainsäädännön mukaan toimitusketjun lyhyyteen liittyviä kriteerejä voidaan käyttää, jotta saadaan tuoretta ja turvallista ruokaa joka päivä. Lähiruuan käyttäminen on myös ilmastoteko, kun kuljetuksiin voidaan asettaa päästötavoitteita. Lähiruuan hankkimista voidaan tukea asettamalla tuotteille laatuvaatimuksia ja -kriteereitä: ne eivät rajoita perusteettomasti kilpailua. Virka- ja luottamushenkilöiden hankintaosaamista on lisättävä koulutuksen avulla. Suosimalla lähiruokaa, tuemme myös paikallista ruokatuotantoa ja vahvistamme huoltovarmuutta.

Pohjois-Savon Keskustaväki päätti ylimääräisessä kokouksessaan myös aluevaalien henkilövalinnoista. Hallituksen puheenjohtajaksi esitetään Riitta Raatikaista ja valtuuston varapuheenjohtajaksi Markku Rossia. Hallituksen toiseksi varapuheenjohtajaksi esitetään Antti Kivelää. Hallituksen muita jäseniä ovat Aino Kanniainen, Merja Rautiainen ja Markku Siponen. Turvallisuuslautakunnan puheenjohtajaksi esitetään Minna Pellikkaa ja yleispalvelulautakunnan puheenjohtajaksi Matti Kärkkäistä. Pohjois-Savon Keskustan henkilövalinnat ovat yhdistelmä kokemusta ja tuoretta näkemystä. Keskustalaisten vaaliteema sai aluevaaleissa vahvan mandaatin äänestäjiltä: jokaisessa kunnassa ja liitoskunnassa tulee olla soteasema.

Pohjois-Savon Keskusta pitää tärkeänä, että uusi hyvinvointialue pääsee aloittamaan vahvassa keskustalaisessa ohjauksessa niin lähipalveluita kuin lähiruokaa turvaten.

Lisätietoja: Pohjois-Savon Keskustan puheenjohtaja Mira Kokkonen 050 3050656 mira.kokkonen@kiuruvesi.fi