Hyvinvointialue taaperoiässä

Tätä kirjoitettaessa tuomi kukkii ulkona kauniissa kevätillassa. Pohjois-Savon hyvinvointialue täyttää kohta viisi kuukautta ja joku on maininnut sen olevan taaperoiässä. Taapero ei osaa vielä puhua, mutta ottaa jo kontaktia ympäristöönsä, mutta jokelteluksi vielä menee. Kaikki ei ole mennyt ihan ennustusten mukaan ja luottamushenkilöille ja virkamiehille on tulla yllätyksiäkin, mutta taapero kehittyy joka päivä. Kuten vanhemmille ainakin onpa taidettu eri puolilla viettää jokunen uneton yökin taaperon takia.

Kaikki kurjuus ei alkanut 1.1.2023, mutta rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että lähihistorian suurin hallinnollinen muutos vaatii helposti tämän valtuustokauden ja seuraavankin, jotta saamme aikaan aidosti uuden yhtenäisen Pohjois-Savon hyvinvointialueen, jossa koko orkesteri soittaa samaa säveltä. Taustalla ja uudistuksen perimmäisenä syynä vaikuttaa historian suurin muutos demografiassamme: suuret ikäluokat ovat eläköityneet ja siirtyvät vähitellen sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjiksi isommassa mitassa. Meillä on suuri vastuu asukkaita kohtaan saada palvelut toimimaan kunnolla kaikille palvelun tarvitsijoille asuinpaikasta ja iästä riippumatta. Toisaalta työmarkkinoille tulevat ikäluokat ovat entistä pienempiä ja syntyvyys historiallisen alhaalla.

Työvoimapula on nyt totta useimmilla toimialoilla. Kaikki eivät voi olla tulevaisuudessa töissä hyvinvointialueella. Meidän täytyy pystyä luomaan uudella tavoilla toimivia palveluja, mutta maakunnan joka kolkassa pitää pystyä asumaan hyvää elämää ja saada säällisiä palveluja hyvinvointialueelta.

Toivon kaikilta voimia ja kärsivällisyyttä rakentaa yhdessä toimiva hyvinvointialue. Se ei tapahdu hetkessä, mutta hyvällä yhteistyöllä, luottamushenkilöiden, virkamiesten ja työntekijöiden ahkeroinnilla sekä kansalaisten aktiivisella osallistumisella ja palautteen pohjalta luomme yhdessä paremman hyvinvointialueen meille kaikille.

Tarja Pöyhönen, Suonenjoki

Keskustan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja